top of page
iStock-1307069993.jpg

Hva er en konflikt?

  • Forfatterens bilde: Hedvig Rognerud
    Hedvig Rognerud
  • 15. nov. 2011
  • 2 min lesing

Det er mange måter å definere en konflikt på. En måte som har gitt mening for meg, er å dele dem opp i 3 ulike nivå:

  1. Interessekonflikt

  2. Personkonflikt

  3. Verdikonflikt

Noen ganger tenker jeg også at disse konfliktene sitter i ulike steder i kroppen, interessekonflikten i hodet, personkonflikten i brystet og verdikonflikten i magen., men det er i min verden.

Jeg er ikke så redd for interessekonfliktene, disse som går på sak, ulike interesser og prioriteringer. Selv om temperaturen kan bli høy når vi diskuterer, finner vi stort sett ut av disse tingene, på ene eller andre måten.

Verre er det med personkonflikter. Hva skjer egentlig når vi slutter å like et annet menneske? Eller når vedkommende slutter å like oss? Noen ganger havner vi i slike situasjoner på jobb. Oppgaver skal løses, og vi velger ikke alltid hvem vi skal jobbe sammen med. Jeg har ikke noe godt svar på dette heller, annet enn at allminnelig folkeskikk ofte er et nyttig verktøy. Vi trenger ikke like alle vi jobber sammen med, men vi kan oppføre oss høflig og ordentlig for det.

For mange år siden kom moren min stadig tilbake til en kollega det var vanskelig å samarbeide med. Vi barna kom med kreative forslag til hva hun kunne finne på som motreaksjon, men svaret var alltid det samme: "Uansett hva han gjør og sier, er det jeg som bestemme hvilket nivå jeg skal kommunisere på."  Dette svaret har jeg hatt stor glede og nytte av senere i livet. Vi velger selv hvor vi vil ha vårt eget fokus.

Det tredje og vanskeligste konfliktnivået handler om verdier. Slik jeg ser det, kan slike konflikter være direkte helsefarlige, for når verdiene våre blir utfordret, gjør det også noe med selvbildet. Jeg gikk forbi en filmplakat for et par år siden, og fanget opp følgende setning: "Den som ikke står for noe, kan falle for hva som helst."  Jeg har selv  som ung leder blitt utfordret på verdier i jobbsammenheng, og kjent på smerten ved ikke å kunne stå for det som foregår rundt meg. Det endte etter ei stund i ei lengre sykmelding, som jeg heldigvis kom styrket ut av. Jeg har lært en del om å gi og ta, og om hva jeg uansett ikke skal fire på.

Kort oppsummert

Kort oppsummert tenker jeg at interessekonflikter er en naturlig del av hverdagen, og kan løses gjennom samarbeidsvilje, dialog eller forhandlinger. 

Personkonflikter kan også  i mange tilfelle være håndterbare, men havner vi i en verdikonflikt er det viktig å stoppe opp og tenke:

"Hva gjør dette med meg? Hvilke valgmuligheter har jeg? Hva er viktigst for meg nå? Hva vil jeg stå for?"

Det er også viktig, som flere også kommenterte etter innlegget Nå er det nok, å velge sine kamper med omhu. Selv om du vet at du har rett og at målet et godt, kan enkelte kamper koste for mye, og det kan være like klokt å se etter en ny arena der du får bruke ressursene dine konstruktivt.

Comments


Øycoachen AS

Vikhagan 10

2350 Nes på Hedmarken

hedvig@oycoachen.no

+47 90 36 30 96

Veien er kort fra Helgøya
til Oslo, til resten av
Innlandet, og skal vi lenger, 
er Gardermoen bare en
drøy time unna.

  • LinkedIn
  • Facebook

Design: Avranden / 1618

bottom of page