top of page
iStock-1307069993.jpg

Kraft til å bære seg selv

  • Forfatterens bilde: Hedvig Rognerud
    Hedvig Rognerud
  • 28. feb. 2020
  • 2 min lesing

Er du av dem som tenker på bærekraft som et buzzord som mister innhold etter hvert som stadig flere virksomheter smykker seg med det ut fra rent kommersielle eller omdømmemessige hensyn? Det har jeg stor forståelse for. Jeg kjenner at for meg øker begrepet i verdi og innhold med en liten språklig ommøblering: "Kraft til å bære seg selv."

Å styrke kraften til å bære seg selv, handler om aktive valg basert på langsiktig tenking og overlevelse, som menneske, som familie, som team, som bedrift, som samfunn og i ytterste konsekvens som klode. En av de beste formuleringene som illustrerer dette, finner jeg hos Maj-Britt Andersen i Ballongvisa (Hvis væla var en ballong) :

"For ballonger er slike en lyt vara varsom medDom går så lett i sund om itte folk lar dom i fre'Og itte kæin vel noen si at halvparten er minNå stikk je høl i ballongen din."

I mange små lokalsamfunn er det over år utviklet sinnrike system for å hjelpe hverandre i kampen for å overleve, berge avlingen eller slå ring om en hjørnesteinsbedrift som knirker. Ikke fordi de som bor der er rausere eller snillere enn andre, men fordi de har lært seg ballongvisa utenat, og vet så altfor godt at den enes død slett ikke alltid er den andres brød. De bidrar i visshet om at egen innsats gir hjemplassen kraft til å bære seg selv noen år eller kanskje en generasjon til.

Bærekraft i et bedriftsperspektiv handler om mye av det samme. I tillegg til den innsatsen som gjøres for å dempe negativ påvirkning på det ytre miljø, har virksomheten et ansvar som mestringsarena for menneskene som jobber der, slik at de individuelt og i gruppe henter kraft til å bære seg selv som mennesker, kolleger og samfunnsaktører. Hva betyr dette i praksis?

En virksomhet med kraft til å bære seg selv

  • har god informasjonsflyt og en åpen dialog

  • åpner for viktige diskusjoner og belønner initiativ og forbedringsforslag

  • har tilstrekkelig struktur og forutsigbare spilleregler

  • har system for å fange opp uro og sykdomstegn i tidlig fase, og lytter og følger opp der det trengs

  • har medarbeidere som er stolte av arbeidsplassen sin

  • har lavt sykefravær og lav turnover

Jobber virksomheten aktivt med de øverste av disse punktene, faller de to siste automagisk på plass. Parallelt vil bevisstheten rundt de ytre bærekraftsmålene etter all sannsynlighet øke internt, samtidig som strukturen knyttet til gjennomføring av tiltak høyner muligheten for å faktisk å nå dem. Dette arbeidet slår igjen ut på bunnlinja, og på virksomhetens kraft til å stå støtt og bære seg selv i mange år framover.

Comments


Øycoachen AS

Vikhagan 10

2350 Nes på Hedmarken

hedvig@oycoachen.no

+47 90 36 30 96

Veien er kort fra Helgøya
til Oslo, til resten av
Innlandet, og skal vi lenger, 
er Gardermoen bare en
drøy time unna.

  • LinkedIn
  • Facebook

Design: Avranden / 1618

bottom of page