Kunsten å lytte for å forstå mer av hverandre
- Hedvig Rognerud
- 15. aug. 2024
- 2 min lesing
Oppdatert: 27. feb.
Elever liker ikke å møte andre meninger enn sine egne.. Og det eneste som kan få dem til å skifte mening er om Google sier at de tar feil.
Det viser en undersøkelse forskere ved Naturfagsenteret har deltatt i igjennom forskningssamarbeidet Critical thinking in Sustainability Education (CriThiSE). Samarbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og er et samarbeid mellom NTNU, Karlstad Universitet, Naturfagsenteret (UiO), Skrivesenteret (NTNU) og NIFU.
Sitatet er hentet fra en artikkel i Utdanningsnyttog viser til en undersøkelse gjort blant 5.-6. klassinger.
Jeg er ikke overrasket, men likevel skremt og samtidig veldig, veldig skuffet. Her har vi som voksne forsømt oss grundig, ved ikke å trene barna våre i kildekritikk og refleksjonssamtaler.

De viktige refleksjonssamtalene
Jeg er så heldig at jeg bruker mye fritid med 10-12 åringer, der vi også snakker sammen om ting de er opptatt av. Jeg ser det som en del av mitt voksenansvar å utfordre dem til å ta flere perspektiv:
- Kan det også være slik at...? - Finnes det flere forklaringer på....? - Hvis du hadde vært den andre, hvordan ville du ha tenkt da? - Hvor har du den informasjonen fra? Hvordan vet du at det er slik det er? Denne type spørsmål fører til gode samtaler og økt forståelse av at de fleste saker er mer komplekse enn det vi ser ved første øyekast. Problemet er bare at mange voksne ikke er dette ansvaret bevisst:
Vi voksne har et ansvar
Da jeg snakket med en 16åring jeg har kjent siden han var liten, hadde han nylig hatt en politisk oppvåkning sammen med en kamerat, og sammen sto de på barrikadene for det de trodde på. Rent personlig ville jeg kanskje valgt andre saker å slåss for, men jeg verdsatte engasjementet og viljen til å bruke stemmen sin. En dag spurte jeg han om hvordan det var å være politisk aktiv. Han svarte at han hadde vokst opp med at vi voksne lyttet til og utfordret han hvis han hevdet noe, og at han var trent i å måtte begrunne det han sto for. Klarte han det, ble holdningene møtt med respekt. Kameraten derimot, var i ferd med å bli kastet ut hjemmefra fordi faren hadde motsatt politisk ståsted, og var sint på valgene han tok.

Min påstand:
Den viktigste motvekten mot ekstreme holdninger, er refleksjonstrening og trening i kildekritikk hjemme og på skolen og i øvrig nettverk.
Suppler gjerne med historiefortelling og metaforer som fremmer helhetstenkning og overføringsverdi fra ett område til et annet. Slik får ungene vår trening i å lytte for å forstå, og ikke bare for å svare.
Den røde lampa
Nylig inviterte jeg familiens 12-åring på fortellerfestival. Åpningsforestillingen bød på en vandrehistorie der en misunnelig storebror etter diverse strategiske krumspring, satt igjen med en for han verdiløs rød lampe som det eneste han eide. Dagen etter fortalte hun meg om et strategisk grep hun hadde gjort for egen vinning, men som hadde slått feil ut. Jeg smilte og sa: "
"Så der satt du med den røde lampa?" Hun smilte tilbake: "Ja, jeg vet...."
Comments