Om å kunne ting utenat, og om å sette seg mål...
- Hedvig Rognerud
- 29. aug. 2012
- 2 min lesing
Når jeg virkelig skal kose meg og har pc'n tilgjengelig, går jeg inn på bloggen til ordkunstner, forfatter og journalist Jakob Arvola. Sist jeg var innom Jakobs blogg, fant jeg Notat om å kunne ting utenat, og dagen fikk en god start. Selv har jeg hatt den gaven at ord og setninger lett setter seg fast i hodet, en gave som dessverre har blitt litt frynsete i kanten med åra. Da jeg startet på videreutdanningen min for noen år siden, registrerte jeg at noen medstudenter var litt reservert i forhold til meg, og jeg prøvde å finne ut hva som lå bak. En dag fikk jeg forklaringen: Jeg noterer nesten aldri underveis i en undervisningssituasjon, og dette ble av noen opplevd som arrogant og at jeg ikke trodde jeg hadde noe å lære. Saken er at jeg foretrekker å ha full fokus på å lytte, se og derigjennom lære. For meg tar notatene oppmerksomheten vekk fra opplevelsen, de reduserer rett og slett læringen, og det vil jeg ikke. Misforståelsen ble oppklart, og kjemien falt på plass.
Vi bruker forskjellige hjelpemidler til å lære utenat, og rim og regler er blant disse. "Durc, führ, gegen, ohne, wieder, um, setze in akkusativ, oder bist du dumm" sitter fortsatt spikret etter tysktimene på ungdomsskolen. (Tar forbehold om skrivefeil, det er lyden av ordene jeg husker). Småbyene i Østfold ligger på rekke og rad: Hvis jeg fikk Råde ville jeg Rygge til Moss. Og Slipesteinentil Jakob Sande er fortsatt med meg etter ei grundig innøvd diktopplesning på barneskolen.
I år har jeg fått gleden av å bli med i Innovasjon Norges lag av FRAM rådgivere i Hedmark og Oppland, og skal arbeide med strategi prosesser i utvalgte deltakerbedrifter. Arbeidet starter til uka, og jeg gleder meg. Jeg har kjent til FRAM i flere år, og navnet er i seg selv ei huskeregle for hva som kjennetegner gode mål. Et godt, strategisk mål skal være
Forstått (Forstår alle involverte hva målet innebærer??)
Realistisk (Er det mulig å nå målet?)
Akseptert (Er alle innforstått med den retningen vi har valgt?)
Målbart (Kan vi måle etterpå om vi har nådd målet?)
I coachverden heter den samme huskereglen SMART, og har etter testing og erfaring fått med seg to nye bokstaver (ØF) for å ivareta helheten:
Spesifikt (Nøyaktig hva dreier målet seg om?)
Målbart (Som i FRAM)
Attraktiv (Ikke bare er retningen akseptert, men det er noe vi virkelig VIL)
Realistisk (som i FRAM)
Tidsbestemt (Når skal målet være nådd?)
Økologisk (Er målet forenlig med andre områder i livet/organisasjonen? Er f.eks. salgsmålene forenlig med produksjonsmålene?)
Formulert positivt (Er det et mål om noe du vil oppnå, eller noe du vil unngå?)
Med disse to huskereglene i lomma ligger grunnlaget godt til rette for å arbeide med strategi og veivalg. Hvilke hjelpemidler bruker du for å huske? Som du ser av Jakob Arvolas notat, vet du aldri når du kan få bruk for å kunne ting utenat :-).
Comments