top of page
iStock-1307069993.jpg

Sitt på hendene dine!

  • Forfatterens bilde: Hedvig Rognerud
    Hedvig Rognerud
  • 10. aug. 2024
  • 3 min lesing

Oppdatert: 27. feb.

Av og til får jeg en telefon fra noen jeg kjenner, der samtalen starter omtrent slik: "Dette har skjedd. Nå trenger jeg hjelp til å sortere så jeg ikke reagerer på impuls og smeller tilbake!"

Eller som ei god venninne pleier å si når det røyner på: "Kan du passe på at jeg sitter på hendene mine ei stund før jeg svarer denne personen?"


Kan du passe på at jeg sitter på hendene mine ei stund før jeg svarer denne personen?

Alltid skal du sikre deg selv først....

Fellesnevneren for disse telefonene er at den som ringer, har fått en muntlig eller skriftlig skyllebøtte. Alternativt har hen blitt omtalt pressen eller i sosiale medier på en måte som slår uheldig ut, slik at det sås tvil om vedkommendes kompetanse, dømmekraft eller intensjoner.


Første reaksjon er naturlig nok å gå i forsvar, men det er ikke sikkert at det er er den lureste strategien å legge seg på.


Evnen til å stoppe opp og tenke før vi agerer på den røde kluten noen henger opp foran øynene våre, er en viktig egenskap, men noen ganger trenger vi hjelp til å ta den i bruk.


Den andres valg, og ditt valg

At noen velger å sende deg anklager og dårlig energi, er et valg de eier, og som du ikke kan forhindre, med mindre du vet at du har gjort noe skikkelig unødvendig i forkant, og du vet du får som fortjent. Da kan du gjennom egen læring ihvertfall unngå at det skjer igjen.


Men når det som kommer er usortert, fiendtlig eller strategisk for å sette deg ut av vater, er det avsenders valg å sende ordene i din retning. Ditt valg handler om hva du er villig til å ta i mot. Skal du ta det til deg, forkaste det, ignorere det eller sende det tilbake? Mitt beste råd i den sammenhengen, er å bruke STOP-regelen:


S*T*O*P

Stop

Think

Organize thoughts

Proceed


Den som sender fra seg budskapet har hatt god tid på å forme, spisse og finpusse ordene slik at de treffer som de skal. Det er ingen grunn til at du skal respondere på impuls. Da er det bedre å ringe en venn og be om hjelp til å jobbe deg gjennom innhold, intensjon og hvordan det du har fått, virker inn på deg.


Hva er det egentlige budskapet i det du har fått? Kan det leses på flere måter? Kan det være at den andre hadde behov for å tømme seg for å komme videre i sitt liv, eller handler det om et ønske om å skade? Forstår avsenderen skadepotensialet i det som blir sagt eller skrevet? Er dette en person du ønsker videre kontakt med?


Sist men ikke minst er det viktig å finne ut hvorfor du blir berørt, og hvilke triggerpunkter hos deg som plutselig er aktivert? Først når du forstår dine egne reaksjoner kan du ta eierskap til hva du vil gjøre videre.


De seks triggerpunktene

Langt bak i hjernen er vi alltid i beredskap for å unngå fare, og de seks triggerpunktene som utløser aksjonsbehov og tiltak for mental og fysisk overlevelse når behovene våre trues, er:

  • Tilhørighet

  • Status

  • Frihet/Autonomi

  • Rettferdighet

  • Forutsigbarhet

  • Trygghet


Verbale angrep i nære relasjoner kan oppleves truende for både tilhørighet, forutsigbarghet og trygghet. Å bli latterliggjort eller hengt ut i jobbsammenheng kan true både status og handlefrihet/autonomi, og selvfølgelig tilhørigheten der også. Beskyldinger vi ikke kjenner oss igjen i, oppleves urettferdige og bidrar til utrygghet.


Å forstå hvilke triggerpunkt som er i full beredskap, vil hjelpe deg å forstå deg selv bedre, noe som igjen reduserer sårbarheten i situasjonen du står i. Kanskje du til og med kan klappe deg selv på skuldra og si:


Det er ikke rart at jeg ble provosert av dette, rettferdighet er en veldig viktig verdi for meg.

Pusten blir roligere og du er allerede på punkt 3 i STOP-regelen: "Organize thoughts"


Ta tilbake regien over dine egne handlinger

Når det verste følelseskaoset har lagt seg og du har fått tilgang til den klare tanken, er det på tide å ta regi videre, inkludert hva du ønsker å oppnå med det neste trekket dtt. Da er det tre kontrollspørsmål du med fordel kan stille deg selv:


Hva gjør du

  1. for din egen prestisje/ditt eget omdømme?

  2. for menneskene (evt. saken) du bryr deg om?

  3. for gleden ved å «ta» motparten?


Når du har gjort det, stiller du de samme spørsmålene en gang til, for å forsikre deg om at du svarte helt ærlig første gangen (det er det nemlig ikke sikkert at du gjorde..).   Hvis noen av svarene du nå gir, viser seg å sortere under det siste av de tre spørsmålene, er mitt råd:


Don’t even think about it! Det gjør bare vondt verre, og den umiddelbare tilfredsstillelsen er ikke verdt det, ikke på lang sikt.


Lykke til, du trenger ikke lenger sitte på hendene dine :-). Proceed!


Comments


Øycoachen AS

Vikhagan 10

2350 Nes på Hedmarken

hedvig@oycoachen.no

+47 90 36 30 96

Veien er kort fra Helgøya
til Oslo, til resten av
Innlandet, og skal vi lenger, 
er Gardermoen bare en
drøy time unna.

  • LinkedIn
  • Facebook

Design: Avranden / 1618

bottom of page